user_mobilelogo

Juri§tBloggen

090808 Tysk minister använder tjänstebil privat – vad är problemet?

Skrivet av JuristNisse
2009-08-08 19:07

Alla länder i väst har lite olika syn på vilka förmåner som ministrarna ska ha och om dessa ska gälla endast under "officiell" arbetstid eller även annars. I Tyskland hade sjukvårdsministern nyligen tagit sin tjänstebil med tillhörande chaufför på sin semester till spanska solkusten. Hon hade oturen att bilen blev stulen vilket då har resulterat i uppståndelse och kritik från oppositionen för att hon ens använde sin tjänstebil.

Men vad är egentligen problemet, även om jag inte alltid är förtjust i olika ministrars tilltag, så måste man ändå inse att de är de högsta ansvariga inom den offentliga förvaltningen för sina respektive områden. Rimligen bör de då under hela sin ämbetsperiod ha tillgång till tjänstebil, med mera. Om något viktigt skulle hända, även om de är på semester, så tvingas de åka hem och ta itu med det, de har alltså i praktiken 24 timmars jour.

Sen har man även säkerhetsaspekten, i dagens allt våldsammare värld föreligger ofta hot mot ministrar och andra höga tjänstemän. Säkerheten bör väl inte eftersättas bara för att man inte är på "officiellt" uppdrag. I Sverige hade vi Mona Sahlins s.k. Tobleroneaffär, där hon hade betalt för en privat taxiresa och för en Toblerone med sitt tjänstekreditkort, därför fick hon avgå från sin dåvarande position. Småaktigt och tramsigt, vad har det för betydelse? Det kostade mer att utreda den påstådda affären än vad taxiresan och chokladen hade kostat tillsammans.

Jämför man då ovan exempel med USA så ser man hur alla ministrar hela tiden åker i tjänstebil med vakter, oavsett om de ska på semester eller till kontoret. För att inte tala om president Obama som alltid har en privat jumbojet till sitt förfogande (som alltid eskorteras av jaktflyg när man är utanför USA:s gränser), dessutom har han helikoptrar och en limousin som klarar av mindre attentat till sitt förfogande. Min poäng är att en demokrati måste skyddas, och i detta ingår att de högsta ledarna måste ha ett rimligt skydd med tillhörande förmåner. Det är dags att sluta tjafsa om småsaker och se till att samhället förbättras.

JuristNi§§e

Följ EC Juristbyrå