user_mobilelogo

Juri§tBloggen

090908 Stockholms tingsrätt censurerar Internet

Skrivet av JuristNisse
2009-09-08 05:46

I bakvattnet av den pågående rättsliga processen kring Pirate Bay så har det en gång fria Internet inskränkts ännu mer. Stockholms tingsrätt har nämligen nyligen beslutat att internatleverantören Black Internet AB måste kapa trafiken från sina servrar till sajten Pirate Bay, annars måste de böra en halv miljon kronor.

Något som tidigare påpekats då jag skrivit om Pirate Bay, är att det handlar om en pågående rättsprocess, fängelsedomen och de dryga böterna som grundarna av Pirate Bay har ådömts har alltså inte vunnit laga kraft, vilket bland annat innebär att de inte kan tvingas påbörja avtjäna ett fängelsestraff. Varför ska då deras verksamhet stoppas? Varför ska kronofogden försöka utmäta de bötesbelopp som utdömts i första instans? Det finns ingen rim och reson på utveckling kring Pirate Bay-processen. Först när hela överklagningsprocessen är över bör olika åtgärder kunna vidtas. Tänk nu om Pirate Bay vinner sin överklagan, då har alla åtgärder mot dem varit mer eller mindre rättsvidriga.

Vad som är än mer irriterande är hur en Internetleverantör kan tvingas ta ansvar för innehåll på sajter där de endast upplåter servrar. Något sådant strider helt mot demokratiska principer om ansvar för sina egna handlingar och inte för andras. Man må tycka vad man vill om fildelning och upphovsrätt, men den typ av censur som det nu är tal om är helt oacceptabelt. Sverige närmare sig allt mer Kina, Iran och andra länder där censuren på Internet är väl utbredd, de är dåliga förebilder för Sverige att ta efter.

En nattklubb in Malmö stoppade för några dagar sedan två kvinnor från att komma in på stället. Anledning var att de två hade en tatuering på sina överarmar vilket nattklubbschefen ansåg vara ovårdad klädsel.

Hur kan man anse att en tatuering har med klädseln att göra? Så länge det inte handlar om någon stötande text eller bild så bör det inte spela en roll. Det är väldigt gammalmodigt av den aktuella nattklubbschefen att ha den attityden. Och med tanke på hur vanliga tatueringar är idag så lär nattklubben ifråga gå i konkurs om man fortsätter på den insatta linjen.

En tanke jag fick var om den ansvarige hade avvisat Angelina Jolie i det fall hon hade kommit. Hon har tatueringar på bägge överarmarna om jag minns rätt, då kanske inte hon heller är välkommen in, eller?

JuristNi§§e

Följ EC Juristbyrå