user_mobilelogo

Juri§tBloggen

picknick i stadsparken

Jag pratade med en bekant häromdagen som nämnde att han hade varit i den lokala stadsparken och sett olika personer ha picknick. Det är ganska naturligt att solens strålar lockar fram 

samhällsmedborgarna att duka upp i det gröna gräset. Vad som här hade hänt var att min bekante hade sett polisen gå upp till en man och kvinna. De hade nämligen en flaska vin med sig. Polisen gick fram och talade med paret och tog sedan flaskan i beslag och hällde därefter ut innehållet. Efter att polisen gått sin väg så gick min nyfikne bekante fram till paret och frågade vad som hänt. Ett märkbart upprört par förklarade att kommunen nyligen genomfört ett förbud mot förtäring av alkohol på allmän plats och att polisen därför beslagtog och hällde ut deras medhavda vin samt skrev en bot på 500 kr. Paret var uppenbarligen inte medvetna om denna ganska nyinförda regel.

Jag kollade upp lite vad som gäller och det är mycket riktigt så att kommunerna numera har möjlighet att införa förbud mot förtäring av alkohol på allmän plats. Tidigare var detta något som var reglerat för hela landet, men förbudet över hela landet försvann för ett antal år sedan. Jag kan tycka att det är blir fel när kommunen kan införa egna regler och regleringar som de inte går ut med ordentligt. Att en polis sedan har möjlighet att gå in och på plats beslagta samt hälla ut spriten kan jag inte hitta något lagligt stöd för. Polisen bör inte ha möjlighet att förverka alkoholen på det sätt som har skett, ett sådant förfarande tycker jag inte är förenligt med demokratiska värderingar.

Att sedan paret inte kände till lagen eftersom kommunen inte varit tydliga med vad som gällde är en annan aspekt att beakta. Naturligtvis skall man generellt sett inte kunna hävda att man inte kände till en viss lag och därmed komma undan med ett lagbrott. Men det måste finnas någon rim och reson, när enskilda kommuner gör lite som de vill och inför förbud av allehanda slag så tycker jag att gränsen är nådd.

Juristni§§e

 

 

Skrivet av JuristNi§§

2009-05-16 

 

Följ EC Juristbyrå