user_mobilelogo

Juri§tBloggen

 

Arbeta eller begå brott
Skrivet av JuristNisse   
2009-05-29 08:08

Jag är fruktansvärt upprörd. Häromdagen fick jag nämligen reda på hur en tidigare fängelseintern tvingats från sitt arbete på grund av att media lyft fram honom som olämplig för sitt arbete. Det handlar alltså om en person som förändrat sig själv och vänt ryggen åt sitt mörka förflutna. Enligt uppgifter hade den tidigare internen vart helt uppriktig med sin arbetsgivare, genom att meddella om dennes förflutna och arbetsgivaren hade, trots dessa omständigheter, inga problem med att anställa honom. Men när en illvillig journalist fick nyss om det hela så hängdes den före detta intagne ut, vilket resulterade i att arbetsgivaren drog öron åt sig och avskedade personen ifråga.

Är det verkligen meningen att personer som avtjänat sina straff inte skall kunna få återgå till samhället utan att jagas för sina gamla synder? Skall straffade personer inte ha några möjlighet till jobb när de avtjänat sina straff och kommer ut i det fria?

Om frigivna fångar inte får ett jobb till följd av att ingen vill anställa en före detta fängelsekund så återstår inte särskilt många försörjningsmöjligheter för dessa personer förutom att fortsätta begå brott, och det vill väl ingen! Det långsiktiga resultatet av att pressa ut individer som redan initialt lever i ett utanförskap kommer endast leda till; mer samhällskosntader, mer kriminalité och mer missär för gemene man och kvinna i samtliga samhällsskikt. Det är väll dessutom rimligt att anse att det är bättre på alla sätt och vis att individer arbetar och betalar skatt än att de tvingas till socialt bistånd.

Juristni§§e

 

Följ EC Juristbyrå